Topeditie van Grand Prix in Pilsen

Het voorbije weekend namen Kyra Bruneel en Yasnaïa Bruneel deel aan de ’13th Euro Grand Prix’ in Pilsen, Czech Republic. Yasnaïa werd 7e in haar gewichtscategorie -68kg bij de senioren dames. Zij werd 5e bij de senioren dames u21 +60kg en nog eens 5e bij de senioren dames open klasse. Kyra won haar eerste ronde maar verloor daarna. Zij vocht bij de junioren meisjes -59kg.

Op zaterdag in de vroege namiddag begon Yasnaïa haar eerste wedstrijd in een poule met negen. In de eerste ronde vrijgesteld kwam ze in de kwartfinale uit tegen de niet te onderschatten Slovaakse Lenka Foldesiova. Hard weerwerk biedend kon toch niet voorkomen dat ze verloor met 3-0. Doordat haar tegenstander de finale haalde mocht ze herkansen tegen een Hongaars meisje. Redelijk snel kwam Yasnaïa voor te staan met 0-2 maar slaagde er toch niet in de voorsprong te behouden en verloor met 3-2. Dit leverde haar een 7e plaats op bij de senioren dames -68kg.

Dan was het wachten tot halfacht ’s avonds om met negen te vechten bij de senioren dames U21 +60kg. De eerste ronde kwam ze uit tegen dezelfde Slovaakse. En weer werd het verliezen met 3-0. Zij haalde opnieuw de finale en zelfs opnieuw de eindoverwinning. In de eerste herkansing versloeg Yasnaïa een Duits meisje met knappe 4-0-cijfers. De wedstijd om het brons was tegen een karateka uit Kroatië. Beide kanten slaagden er maar niet in om te scoren. Zo kwam de beslissing in handen te liggen van de scheidsrechters die met vier tegen één beoordeelden dat de Kroatische beter was. Yasnaïa werd 5e.

Als slot van de dag kampte ze nog bij de senioren dames open klasse. Ondertussen was het al halftien waardoor zeven tegenstanders van de vijfentwintig forfait gaven. Onmiddellijk in de kwartfinale ontmoette ze een meisje uit Finland. Yasnaïa won met het kleinste verschil. Het werd 1-2. En toen kwam ze in de halve finale uit tegen de Poolse Kamilla Warda, momenteel op de 3e plaats in de ranking van de Karate 1 Premier League. Zij vochten al deze zomer tegen elkaar op de World University Championships in Bratislava, Slovakije. Toen werd het 5-0 en nu werd het 6-0, telkens in het voordeel van de Poolse. Die werd later eerste. Eén herkansing winnen was dus voldoende om het brons te halen. Maar het mocht niet zijn. Gans de wedstrijd gelijk opgaand tegen een meisje uit Duitsland kwam de score bij het eindsignaal op 4-4 te staan. Alweer moesten de scheidsrechters beslissen en alweer werd het 4-1 in het nadeel van Yasnaïa. Niettemin mag ze fier zijn op haar 5e plaats. Het was per slot van rekening in de open klasse waar je dan alle dames van 18+ van het ganse tornooi ontmoet, én het was ondertussen al 10u ’s avonds. En driemaal mogen kampen om het brons is ook al niet weinig.

Op zondag kwam Kyra aan de beurt. Zij vocht met negentien bij de junioren meisjes -59kg. De eerste ronde doorgeloot kwam ze in de 1/8e finale tegenover een Luxemburgse elite te staan. Al snel kwam ze met 3-0 achter te staan. Toen kreeg ze een trap met ernstige impact op haar borstkas. Verzorging drong zich op maar de dokter oordeelde dat ze verder mocht vechten. Na wat harde contacten op het gezicht van haar tegenstander scoorde ze met een schitterende achterwaarts draaiende traptechniek. Het werd 3-3. Enkele seconden voor het einde bracht ze met een stevige vuistslag op het lichaam de eindscore op 3-4. Dit was één van Kyra’s beste gevechten ooit. Ook in de kwartfinale vocht ze hard tegen een meisje uit Polen. Ze kreeg er echter geen vat op doordat zij steeds ging lopen en Kyra haar niet kon vastzetten. Met 1-2-verliescijfers kon ze toch het tornooi met geheven hoofd verlaten.

Het was immers niet eenvoudig op deze editie. Sinds kort zijn Tsjechië, Slovakije, Polen en Hongarije overgegaan tot het oprichten van een confederale karatefederatie. En dit tornooi was voor hen het ultieme selectiemoment voor de komende wereldkampioenschappen voor senioren in Parijs in november. Er waren dan ook bijna 1100 inschrijvingen zowel in kata als in kumite met voornamelijk deelnemers van deze vier landen, maar ook uit de buurlanden en ver daarbuiten zoals Denemarken, Finland, Groot-Brittanië en zelfs Israël en Indonesië. Toch mag België best fier zijn op hun resultaat want in de medaillelijst eindigden ze 5e na respectievelijk Slovakije, Hongarije, Tsjechië en Polen. Ons land behaalde 3 eerste plaatsen, 6 tweede plaatsen en 13 derde plaatsen. Daarnaast waren er nog 16 vijfdes en 11 maal zevende.

Kyra en Yasnaïa waren met de Belgische elite geselecteerd voor deelname waaronder vijftien Vlamingen. Eén onder hen werd 2e, drie werden 3e. Iedereen was het erover eens. Dit was één van de zwaarste edities ooit en van een danig topniveau dat het een groot plezier was te mogen én te kunnen deelnemen. En dit los van winnen of verliezen. Als we maar kunnen genieten van onze sport!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s