5e interclub kata kampioenschap was een groot succes

Deze jubileumeditie van het Interclub kata kampioenschap kende een enorm succes. Er werden het hoogst aantal inschrijvingen genoteerd -niet minder dan 55 karateka’s namen deel- en de publieke opkomst was ook overweldigend. Het was ook de eerste maal dat karateclub Budo uit Gent deelnam. Goud was er voor Samet Bulduk (Okinawa kwai) bij de pupillen, Radoslaw Kesel (Okinawa kwai) bij de preminiemen, Nick Van Damme (Kusanku) bij de miniemen, Kyra Bruneel (Okinawa kwai) bij de kadetten, Yasnaïa Bruneel (Okinawa kwai) bij de junioren en Erwin Van Roy (Akiyama) bij de senioren. Ten slotte won de ploeg van Budo met Vlad Kolkov, Nicolas Garbar en Finlay Van Wambeke bij de ploegen -14 jaar en de ploeg van Okinawa kwai met Kyra en Yasnaïa en Hasan Battal bij de ploegen +14 jaar.

Het tornooi begon met de pupillen. In een poule met 12 deelnemers stootten Xander De Vlieger (Okinawa kwai) en Samet al snel door naar de finale, waar Xander de duimen moest leggen en Samet 1e werd. Francesca Goethals (Akiyama) en Justine De Deurwaerder (Okinawa kwai), voor het tweede jaar op rij, werden 3e.

Daarna kwamen de preminiemen aan de beurt. Zij kampten met 11. Finaleplaatsen waren er voor Katharina Geeraert (Okinawa kwai), die verrassend goed presteerde en Radoslaw die uiteindelijk 1e werd. Het brons werd verdeeld onder twee karateka’s van Akiyama: Kenneth Schutyzer en Kaylee Wille die vorig jaar nog 1e eindigde bij de pupillen.

De grootste poule waren de miniemen. Zij streden met 13 om een podiumplaats. Het goud was voor Nick die vorig jaar nog 3e werd bij de preminiemen en nu bevestigde als nieuwkomer bij de miniemen. Hij won van René Kroka (Budo). Twee karateka’s die vorige editie ook al op het podium stonden werden 3e. Het waren Szymon Dabrowski (Okinawa kwai) -vorig jaar nog tweede- en Özkan Sari (Okinawa kwai) die opnieuw 3e werd.

Bij de kadetten waren ze slechts met 6. Kyra werd voor de vierde maal 1e. Zij versloeg Eva Den Haeze (Okinawa kwai) die net zoals vorig jaar 2e werd. De bronzen plakken werden verdeeld onder broer en zus Jordy en Kelly De Witte (Kusanku).

Voor het derde jaar op rij werd Yasnaïa 1e. Zij won bij de junioren in een Round Robin-systeem (iedereen tegen elkaar) van Dempsey Van Wambeke (Budo) en Sarah Verschraege (Akiyama) die respectievelijk 2e en 3e werden.

In een poule met 8 streden de senioren om de ereplaatsen. Het waren Karim Dierickx (Kusanku) en Erwin, beiden in voorbereiding voor het examen 1e Dan, die de finale haalden. Erwin werd 1e. Hasan Battal (Okinawa kwai) en Veli Kucukkaya (Okinawa kwai), vorig jaar nog eerste, werden 3e.

Ten slotte kregen we kata per ploeg te zien. Eerst waren het de ploegen -14 jaar. Daar kaapte de ploeg van Budo met Vlad, Nicolas en Finlay de 1e plaats weg. De overige plaatsen waren allemaal ploegen van Okinawa kwai. 2e werd de ploeg met Sofie Den Haeze, Johanna Geeraert en Justine. Twee 3e plaatsen waren voor enerzijds de ploeg met de broers Aleksander en Maksym Kalinchyk en Jelle Verhulst en anderzijds de ploeg met Tibo Bekaert, Xander en Katharina.

Bij de ploegen ouder dan 14 jaar wonnen Kyra, Yasnaïa en Hasan het goud. Het zilver was voor het ‘Dream Team’ van Wendy Maegerman, Nina Van den Broecke en Sunny De Clerck. Bronzen medailles werden behaald door de ploeg met Marijke Lippens, Sergiy Kalinchyk en Dries Geeraert, de oudste deelnemer, en de ploeg met Kimberley Claus, Veli en Eva. Dit waren allemaal ploegen van Okinawa kwai.

Hier volgen nog enkele cijfergegevens. Er waren dus zomaar eventjes 55 inschrijvingen, waarvan 51 karateka’s die individueel aan kata en 4 die enkel aan kata per ploeg deelnamen. Van die 51 waren er 23 die zowel individueel als per ploeg hebben deelgenomen. 34 deelnemers waren van Okinawa kwai (Laarne-Gent), 8 van Akiyama (Zaffelare), 7 van Kusanku (Berlare) en 6 van Budo (Gent). 

In totaal waren er 31 podiumplaatsen. Daarvan gingen er 19 naar Okinawa kwai (5x 1e, 5x 2e en 9x 3e), 5 voor Akiyama (1x 1e en 4x 3e), 4 voor Kusanku (1x 1e, 1x 2e en 2x 3e) en 3 voor Budo (1x 1e en 2x 2e). Uniek aan deze editie is dat elke deelnemende club minstens één 1e plaats haalde.

Het waren de hoofdscheidsrechters Marc Declerck en Patrick Audenaerde, die samen met de gelegenheidsscheidsrechters Martine De Meyer, Si Thu Pittellioen, Noël De Coensel, Avelino Fernandez en Manu Roegiers afwisselend instonden voor een fair en correct oordeel over de wedstrijden. De medewerkers van de organiserende club Okinawa kwai zorgden er voor dat alles vlot verliep. Dit alles ging door op zondag 6 februari in sporthal ’t Veerleveld in Laarne.

Voor velen was dit een eerste maal dat ze aan een wedstrijd deelnamen. Sommigen onder hen verloren onmiddellijk, anderen wonnen één of meerdere rondes en nog anderen haalden een podiumplaats. Het maakt in feite niet zo veel uit. Een interclub is immers het tornooi bij uitstek om kennis te maken met katacompetitie. Voor diegenen die de smaak te pakken hebben is dit dan een springplank naar belangrijkere wedstrijden. Hoedanook willen we iedereen, verliezers én winnaars, feliciteren met hun moed en inzet. Samen hebben ze er een mooie namiddag van gemaakt waar we met alle deelnemende clubs best fier op kunnen zijn. We kijken al uit naar volgend jaar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s