Vlaamse titel voor Yasnaïa

Gisteren werd Yasnaïa Bruneel Vlaams kampioen in kumite bij de junioren meisjes open. ’s Morgens haalde ze al brons in kata. Szymon Dabrowski werd vicekampioen en Veli Kucukkaya en Kyra Bruneel haalden brons, allen in de discipline kumite.

In een kleine poule met 7 kwam Yasnaïa in de eerste ronde tegenover een mede-elitekarateka te staan. Zuinig en behoudend, tactisch sterk vechtend behaalde ze de overwinning met 1-0. In de halve finale ontmoette ze een gretige tegenstander die ze voortdurend op afstand moest houden. Dit lukte aardig en ze won met 5-0. De finale was eveneens tegen een elitekarateka én goeie vriendin en kamergenote op enkele buitenlandse wedstrijden. Nooit eerder had ze  van haar gewonnen. Ze was ook sedert jaren in kumite ongeslagen door Vlamingen. Het zou dus geen gemakkelijk gevecht worden. Yasnaïa stelde zich verdedigend op en ving de aanvallen op met vuiststoten naar de buik. Dit lukte vijfmaal wat  ruim voldoende was om te winnen. Het werd 5-1 en Yasnaïa was Vlaams kampioen. Het moet gezegd, dit was één van de meest faire, technisch sterke en contactloze wedstrijden van de dag. Een demonstratie van beide karateka’s hoe eenvoudig en mooi kumite kan zijn. Het was meteen de tweede en laatste Vlaamse kampioenstitel voor Yasnaïa bij de jeugd.

In de voormiddag nam ze ook deel aan de discipline kata. In de eerste ronde won ze met 3-0 met de kata Jion. De halve finale verloor ze met een eerder slordige Bassai dai met 0-3 tegen haar latere tegenstander in de kumitefinale. Ze mocht herkansen en deed dat met de kata Enpi. Ze won met 0-3 en haalde zo toch nog brons. 

Szymon moest in kumite kampen bij de miniemen jongens min in een poule met 14. De eerste ronde en de kwartfinale won hij telkens met 2-0 door in beide wedstrijden een trap naar de rug uit te voeren. In de halve finale lukte hem dat opnieuw, hij voegde daar nog een vuiststoot aan toe en zo won hij met 0-3. Tot dan toe had nog geen enkele tegenstander kunnen tegenscoren. In de finale lukte dat dan wel. Hij verloor van een nieuwe belofte op proef met een luttele 0-1. Enigszins teleurgesteld maar toch fier op zijn prestaties mag hij zich het komende jaar vicekampioen van Vlaanderen noemen.

In kata had hij het ook al goed gedaan. Met niet minder dan 21 streden ze om de titel. Hij raakte tot in de halve finale met achtereenvolgens Heian nidan, Heian yondan en Heian godan. Daar verloor hij echter met 1-2 met opnieuw Heian godan. Hij mocht wel herkansen tegen zijn latere tegenstander in de kumitefinale, maar verloor die met 2-1 met eveneens Heian godan. Dit leverde hem een 5e plaats op, wat zeer verdienstelijk was gezien het grote aantal tegenstanders.

Met 9 kampers vocht Kyra in kumite bij de kadetten meisjes plus. Haar eerste wedstrijd won ze met 0-3, maar de halve finale verloor ze met 1-4. Dit was zo één van die wedstrijden waar je vanalles probeert, maar niks lukt. In de daaropvolgende herkansing zette ze het één en het ander recht en won met verpletterende 2-9-cijfers. De bronzen medaille was binnen. In kata verloor ze haar enige wedstrijd met 1-2. De uitgevoerde kata was Heian yondan

Bij de senioren heren min hadden we Veli als deelnemer van onze club. Sterk vechtend won hij onmiddellijk zijn eerste ronde met niet minder dan 0-9. De kwartfinale was nog meer van dat en hij won met 0-7. In de halve finale ontmoette hij een wervelende elitekarateka en latere eindwinnaar waarvan hij nog nooit won. Ditmaal lukte dit opnieuw niet en hij verloor met 6-1. Hij mocht herkansen en met zijn beste technieken won hij overtuigend met 1-5.  Zo kon hij toch het podium bestijgen en het brons in ontvangst nemen.

In dezelfde poule vocht ook Jens Van Poucke zijn eerste binnenlandse tornooi bij de senioren. Toch sterk aanvallend verloor hij met het kleinste verschil van een elitekarateka van de VKF unistijl. De eindscore was 4-5. Herkansing zat er niet meer in, want zijn tegenstander verloor de volgende ronde.

Okinawa kwai mag met opgeheven hoofd deze titelstrijd verlaten. Eén Vlaams kampioen, één Vlaams vicekampioen en drie bronzen medailles met slechts 5 ingeschrevenen. Veel clubs zouden maar wat graag dit succes behalen, en we zijn dan ook trots op deze prestaties en willen dan ook nogmaals onze kampers feliciteren. Dit is toch één van die tornooien waar iedere karateka naar uitkijkt en zijn beste beentje wil voorzetten. Deze editie van het Vlaams kampioenschap karate ging door in Beerse en werd georganiseerd door de Vlaamse Karate Federatie multistijl in samenwerking met karateclub Funakoshi Beerse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s