Drie karateka’s van Okinawa kwai worden provinciaal kampioen

Op het kampioenschap van Oost-Vlaanderen in de sporthal ‘De Kluize’ in Oosterzele werden gisteren drie clubleden provinciaal kampioen. Het waren Szymon Dabrowski en Yasnaïa Bruneel in kata en Kyra Bruneel in kumite die de bekers in ontvangst mochten nemen.

In een poule met 16 moest Szymon bij de miniemen jongens viermaal winnen om kampioen te worden. En dat deed hij, hij beleefde een topdag! Want in de namiddag, bij de discipline kumite presteerde hij opnieuw en werd 3e. Na de eerste ronde gewonnen te hebben met 0-4, won hij de kwartfinale met 5-0. In de halve finale ontmoette hij de latere eindwinnaar -dezelfde jongen die hij in de finale voor kata had verslaan- en die was nu een maatje te sterk. Hij verloor met 0-2. In de herkansing was het een hard gevecht. Hij kreeg tweemaal een contact op zijn gezicht, een strafpunt volgde. Dat werd meteen de eindstand. 0-1 voor Szymon en zo behaalde hij verdiend naast zijn kampioenstitel in kata ook nog eens een bronzen medaille in kumite. Het is de eerste maal dat hij dit kampioenschap wint. Dit is een mooie bekroning voor het blijven trainen en doorzetten, vroeg of laat lukt het dan toch.

Ook Kyra moest bij de kadetten meisjes viermaal winnen om de titel te veroveren. Zij waren met 9. Met in hoofdzaak mooie beentechnieken won ze achtereenvolgens met 3-0, 0-5 en 4-3. De finale was best spannend. Ze kwam redelijk snel op voorsprong met 0-5, maar met een trap naar haar hoofd werd het 3-5. Enkele seconden voor het einde had zij de neiging te gaan lopen en werd ze daarvoor bestraft. Het werd 4-5 met nog drie seconden te gaan. Ze kwam de ultieme stormloop van haar tegenstander goed door en mocht zich provinciaal kampioen in kumite noemen. Op die manier had zij haar verlies in kata -zij verloor in de eerste ronde- rechtgezet.

Bij Yasnaïa in de categorie junioren meisjes waren ze slechts met 5 deelnemers. De eerste ronde was zij vrijgesteld, de halve finale won ze met een mooi afgewerkte ‘Bassai dai’. In de finale zette ze ‘Jion’ neer. Technisch sterk, een bijna perfecte timing, krachtvol en getuigend van inzicht in haar kata leverden haar de overwinning op. Eveneens voor de eerste maal mag zij zich Oost-Vlaams kampioen in kata noemen.

’s Namiddags had zij nog willen kampen in de discipline kumite, maar haar categorie werd geschrapt wegens het feit dat er geen vier deelnemers waren. Dit blijkt een oud zeer, want het overkwam al Kimberley Claus en Jolien Van Poecke toen zij junioren waren. Daarbovenop werden zij ook dit jaar bij de senioren weerhouden door deze achterhaalde maatregel. Hervorming dringt zich op om wedstrijden te laten doorgaan vanaf twee ingeschrevenen.

Ook goed bezig was Justine De Deurwaerder. Na winst in de eerste ronde en de halve finale verloor ze in kata van een sterke tegenstander in de finale. Vanaf nu mag zij zich Oost-Vlaams vicekampioen kata noemen bij de pupillen meisjes. En dat was nog niet alles. In ‘Ippon kumite’ verloor ze weliswaar in de eerste ronde van hetzelfde meisje -die trouwens in deze discipline ook nog eens de kampioenstitel binnenhaalde- maar won haar twee herkansingen en mocht zo eveneens de bronzen medaille in ontvangst nemen. Een mooie dubbelslag en tevens een sterke motivatie om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Een tweede vicekampioen behaalden we bij de senioren heren (7e t/m 3e kyu). Hasan Battal, vrijgesteld in de eerste ronde, won zijn kwartfinale overtuigend met 0-3. In de kwartfinale kon zijn tegenstander opnieuw niet scoren en hij won met 2-0. In de finale kwam Hasan nooit echt in de wedstrijd. Bovendien liep hij nog een lichte blessure op aan de bovenarm. Hij verloor met 4-1. Niettemin een goed resultaat.

Verder waren er nog bronzen plakken voor Samet Bulduk en Veli Kucukkaya. Bij de pupillen jongens in kata verloor Samet pas in de halve finale van de eindwinnaar, maar won zijn herkansing en werd knap 3e. In kumite bij de senioren heren (vanaf 2e kyu) verloor Veli in de kwartfinale eveneens van de latere winnaar en eliteatleet met 0-7, maar won ook zijn herkansing. Met een flitsende beentechniek zette hij zijn tegenstander opzij en haalde zo met 3-0 het brons binnen.

Ook ingeschreven bij de pupillen jongens was Maksym Kalinchyk. In kata verloor hij onmiddellijk, maar in ‘Ippon kumite’ haalde hij toch de kwartfinale na winst in de eerste ronde. Hij verloor van de eindwinnaar, herkanste, maar verloor opnieuw en werd zo 5e. Johanna Geeraert werd eveneens 5e in kata bij de miniemen meisjes, weliswaar zonder winst. Vrijgesteld in de eerste ronde, verloor ze in de halve finale, herkanste en verloor ook opnieuw. Een derde 5e plaats werd behaald door onze ploeg in kata bij de -14-jarigen. Hij was samengesteld uit Szymon, Johanna en Sofie Den Haeze. Zij wonnen met verve de eerste ronde, verloren de kwartfinale van de latere finalisten, mochten herkansen, maar verloren de herkansing met het kleinste verschil, twee vlagjes tegen één. Toch een pluim voor de geleverde inspanning.

Hetzelfde voor Sofie die bij de miniemen meisjes in kata in de eerste ronde verloor en niet mocht herkansen. Het overkwam ook Sepppe Vermeeren bij de miniemen jongens in kumite. Verlies in de eerste ronde met 1-0 en geen herkansing. Tot slot slaagde onze ploeg in kata met Yasnaïa, Kyra en Kimberley bij de +14-jarigen er ook niet in om verder te raken dan de eerste ronde.

Al bij al geen slecht resultaat op dit provinciaal kampioenschap, georganiseerd door het Oost-Vlaams Comité in samenwerking met karateclub Tomodachi uit Oosterzele. Gezien het feit dat Jolien, Kimberley en Yasnaïa niet eens kans kregen om te kampen in kumite haalden we immers toch nog 9 podiumplaatsen: 3x goud, 2x zilver en 4x brons. Zo eindigden we op de 3e plaats voor de wisselbeker na Dai Nippon die tweede werd en KC Kachi die eerste werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s