Viermaal net niet

Op de ‘7th Zipangu Pro 2010′ in Neerpelt vielen gisteren in de discipline kumite onze zeven ingeschrevenen allemaal naast het podium. Vier onder hen haalden het net niet. Kyra en Yasnaïa Bruneel, Jens Van Poucke en Hasan Battal werden 5e.

Kyra kwam het dichtst in de buurt. Bij de miniemen meisjes open streed ze in een grote poule met 20 deelnemers. Na anderhalve minuut was het in de eerste ronde 4-4. In de verlengingen won ze met 0-1. De 1/8e finale werkte ze keurig af met 5-0. Echter in de kwartfinale moest ze de duimen leggen tegen de eindwinnares met 1-3-cijfers. De eerste herkansing won ze karig met 0-1. De laatste herkansing eindigde nog maar eens op gelijke stand met 1-1, alsook de verlengingen met 2-2. Uiteindelijk beslisten de scheidsrechters volgens het vlaggensysteem. Kyra verloor met één vlagje voor en twee tegen. Al bij al een redelijke uitslag, ze won toch drie van haar vijf wedstrijden.

Ook Yasnaïa deed het helemaal niet slecht. Met wat geluk in de lotingen -eerste ronde vrijgesteld, 1/8e finale door wegens afwezigheid van de tegenstander- kwam ze pas aan vechten toe in de kwartfinale. Met een trap naar het hoofd zette ze de stand op 0-3, meteen ook de eindscore. In de halve finale was haar tegenstander een maatje te sterk en ze verloor met 3-0. In een spannende herkansing kwam ze op voorsprong met een flitsende achterwaartse cirkelende trap naar het hoofd. Het was op dat moment 1-3 maar het werd al snel 4-3 na een gelijke trap. Met een harde slag naar de buik werd het nog 4-4, maar uiteindelijk verloor ze met 5-4. Een goed resultaat gezien het feit dat ze met 16 kampte in een open categorie van junioren en senioren dames.

Jens trad aan bij de junioren jongens in een open poule met 11. Overtuigende 7-3-cijfers brachten hem al gauw naar de 1/8e finale. Daar ging hij onderuit tegen de latere winnaar, een Nederlander die Europees kampioen werd in 2009, met 6-2. De daaropvolgende herkansing haalde hij ook niet en verloor met 6-9. Het was zeker niet makkelijk, want hij heeft toch heel wat harde contacten, waaronder een vinger in zijn oog, moeten incasseren. 

De vierde 5e plaats werd behaald door Hasan bij de senioren heren plus-categorie, echter zonder een wedstrijd te winnen. In een kleine groep met 8 karateka’s verloor hij onmiddellijk van de winnaar met 5-0, alsook zijn herkansing, ditmaal met 1-9.

Özkan Sari en Veli Kucukkaya verloren in de eerste ronde, mochten herkansen, maar zonder resultaat en werden 7e. Ten slotte was er nog Szymon Dabrowski die ook zijn enige wedstrijd verloor.

Dit is al enkele jaren een tornooi van hoog niveau met vooral deelnemers uit Vlaanderen en Nederland. Deze editie waren er 340 inschrijvingen uit 32 clubs.  Het was alvast een goede voorbereiding op de Belgische kampioenschappen.

Leuk om weten is de oorsprong van de naam ‘Zipangu’, tevens de naam van de organiserende karateschool. Het was de Europese koopman, Marco Polo, die het huidige Japan ontdekte. Na kennismaking met dit nieuwe gebied noemde hij het ‘Zipangu’, zoals het daar toen ook werd genoemd. Letterlijk betekent het ‘het land van de zonne-oorsprong’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s