Okinawa kwai grijpt Supercup op provinciale kampioenschappen

Gisteren behaalde onze club in Berlare voor de eerste maal in haar geschiedenis de Supercup op de provinciale kampioenschappen Oost-Vlaanderen. Deze prestatie is te danken aan de 15 karateka’s die het podium mochten beklimmen om niet minder dan 17 prijzen in ontvangst te nemen. Vooreerst zijn er de 5 kersverse provinciale kampioenen Samet Bulduk bij de preminiemen jongens en Kyra Bruneel bij de kadetten meisjes beiden in kata, Yasnaïa Bruneel bij de junioren meisjes open, Hasan Battal bij de heren +18 jaar 7e tot 3e kyu open en Jens Van Poucke bij de heren +18 jaar vanaf 2e kyu open alledrie in kumite. Vicekampioen werden Katharina Geeraert bij de preminiemen meisjes en haar vader Dries Geeraert bij de senioren +35 jaar, Yasnaïa bij de dames +16 jaar vanaf 7e kyu en Hasan bij de heren +18 jaar 7e tot 3e kyu allen in kata. In kumite waren het Wouter Thibo bij de junioren jongens open en Veli Kucukkaya bij de heren +18 jaar vanaf 2e kyu open die 2e werden. Tot slot werd er brons behaald door Szymon Dabrowski bij de kadetten jongens en Johanna Geeraert bij de kadetten meisjes beiden in kata, door Jennifer Fernandez bij de pupillen meisjes in ippon kumite en door Szymon bij de kadetten jongens open en Tom Van Acker bij de heren +18 jaar 7e tot 3e kyu open in kumite. Blij verrassend was er ook de derde plaats behaald in kata per ploeg door ons volwassenenteam uit Laarne bij de ploegen +14 jaar bestaande uit Kimberley Claus, Johanna Van den Broeck en Dries. Dit is een schitterend resultaat die de uitslagen van de voorbije jaren op dit kampioenschap overtreft. Het bewijst nog maar eens des te meer dat de aanhouder wint… Het is tenslotte door de moed, de inzet, de wilskracht én de volharding van onze karateka’s dat we op een triomfantelijke dag mogen terugblikken.

Samet was de eerste winnaar van de dag. In de voormiddag gingen de wedstrijden door in de discipline kata. In een poule met 15 moest hij viermaal winnen om de titel te veroveren, en dat deed hij met verve. Kyra was de tweede die kampioen werd. Zij moest slechts tweemaal winnen in een poule met 3 volgens het systeem Round robin. In de discipline kumite, in de namiddag, was Yasnaïa de eerste die de kampioenstitel haalde. Zij kampte in een poule met 7. De eerste ronde werd nog voor het eindsignaal afgesloten met een 8-0-score én een serieuze schram op haar wang. De tweede ronde was ook niet mis. Zij won met 0-6. De finale werd echter een keihard gevecht. Enkele seconden voor het einde gaf ze een 1-0-voorsprong uit handen, maar in de verlengingen won ze alsnog met 1-0. Ondertussen was Jens aan zijn zegereeks begonnen. Hij was doorgeschoven tot in de kwartfinale door afwezige tegenstanders. Die won hij met 2-5. De finale moest hij tegen clubgenoot Veli. Beiden gingen ervoor en het werd 3-3. In de verlengingen werd het 0-0, dus moesten de scheidsrechters beslissen volgens het vlaggensysteem. Met 3 tegen 1 was het Jens die de overwinning op zak stak. Op het einde van de dag kampte Hasan met 4. De kwartfinale won hij nipt van ook een clubgenoot Tom Van Acker met 7-6. In de finale was hij overtuigender en werd provinciaal kampioen met 2-6-winst.

Katharina werd vicekampioen door tweemaal te winnen in een poule met 9. Een puike prestatie zonder meer. Dit werd nog eens overgedaan door haar vader Dries volgens het systeem Round Robin in een kleine poule met 3. Hij won er éénmaal toen zijn tegenstander tijdens zijn kamp overschakelde van één kata op een ander. Yasnaïa behaalde haar 2e plaats al ’s morgens in een poule met 12. Tweemaal winnen leverde haar die ereplaats op. Met een nipt 2-1-verlies in de finale ging de kans op de dubbel aan haar neus voorbij. Hetzelfde verhaal bij Hasan die in een poule met 5 met éénmaal winnen de finale haalde die hij echter verloor. Ook Wouter behaalde zilver. Hij vocht met zijn zessen. In de kwartfinale gaf zijn tegenstander al snel op met een knieblessure, opgelopen in de dagen voor de wedstrijd. In de finale scoorde hij een mooie ‘ura mawashi’. Deze werd echter niet geregistreerd aan de wedstrijdtafel. Zelfs onder protest van zijn coach werd die niet toegekend en verloor hij alsnog met 0-1. Van oneerlijk gesproken. Veli was de laatste die vicekampioen werd. Zijn kwartfinale won hij op superbe wijze met 8-0, waarna hij in de finale nipt verloor van Jens.

Szymon werd tweemaal 3e. In kata won hij zijn twee herkansingen. In kumite won hij zijn eerste ronde in een poule met 11 volgens het vlaggensysteem na 1-1. In de tweede ronde scoorde hij tweemaal met een ‘mawashi’ op de rug en won zo met 4-3. In de kwartfinale was zijn tegenstander een maatje te sterk en hij verloor met 3-0. In de herkansing had hij na een 1-1-stand verlengingen nodig om uiteindelijk met 1-3-winst te besluiten. Het staat vast, hij liep een sterk parcours en verdiende eigenlijk meer. Jennifer, bij ippon kumite, moest aantreden in een kleine poule met 6. Zij won de eerste ronde met 2-1 en werd onmiddellijk 3e door de gunstige loting. Zij bleef maar stralen de rest van de dag… Onze ploeg bij de +14-jarigen in kata per ploeg had ook genoeg aan éénmaal winnen om het brons binnen te rijven. Na heel wat oefenen op de trainingen waren Johanna Van den Broeck, Kimberley en Dries maar wat blij met hun overwinning. Tom werd 3e na zijn verlies tegen Hasan omdat ze maar met zijn vieren waren. Hetzelfde bij Johanna Geeraert die tweemaal verloor in een poule met 3. De verdienste is er niet minder om.

En dat geldt ook voor diegenen die niets behaalden. Maksym Kalinchyk bij de preminiemen jongens verloor in de eerste ronde. Maksym mocht nog herkansen. Hij won zijn eerste herkansing, maar verloor daarna en werd 5e. Jelle Verhulst, Justine De Deurwaerder, Tibo Bekaert, Seppe Vermeeren en Johanna Van den Broeck verloren allen in de eerste ronde in kata individueel. In kata per ploeg namen er drie ploegen deel bij de -14-jarigen. Zij verloren allen onmiddellijk. In kata per ploeg mocht de ploeg met Nathalie Van der Stricht en Bo en Mauro Meuleman herkansen, verloor en werd 5e. De ploegen met enerzijds Tibo, Justine en Seppe en anderzijds Katharina, Maksym en Jelle hadden geen herkansing. In de discipline ippon kumite verloren onze pupillen jongens Xander en Ylias De Vlieger, Metin Kale en Jorg Beckers onmiddellijk en hadden ook geen herkansing. In kumite verloren Tibo en Seppe eveneens. Seppe kreeg een nieuwe kans, maar verloor opnieuw. Hij werd 5e. In kumite verging het Samet slechter dan in kata. Hij verloor met 9-0 van de latere eindwinnaar, werd opgepikt in de herkansing maar verloor opnieuw, nu met 0-3. Ook hij werd 5e. De loting kan dus ook mee bepalen of men iets behaalt of niet. Er zijn er die een podiumplaats behalen zonder te winnen, er zijn er die tot driemaal winnen en toch maar 3e worden, er zijn er die 3e worden met éénmaal winnen, anderen worden daarmee maar 5e. Conclusie is dat dit toch allemaal sterk moet worden gerelativeerd. De winnaars van vandaag kunnen de verliezers van morgen zijn, en omgekeerd. En is het niet zo dat verlies geen nederlaag is, maar een les voor de volgende overwinning…? 

En het is niet alleen de loting die meespeelt, ook de opkomst per poule. Zoals Jolien Van Poecke, Kimberley en Yasnaïa de voorbije jaren was het nu aan Kyra die geen kans kreeg in kumite, omdat er slechts twee inschrijvingen waren. En wat te zeggen over de pechvogel van de dag. Het overkwam Kimberley die na haar succesvolle deelname in kata per ploeg de rest van de namiddag wachtte tot ze kon vechten bij de dames +18 jaar, zich opwarmde en klaarstond bij haar tatami toen men haar doodleuk kwam vertellen dat haar poule met 4 inschrijvingen werd geschrapt. Er waren maar 2 kampers, waaronder zijzelf, komen opdagen. En stond er niet in het reglement dat ‘de wedstrijden in een reeks pas doorgaan wanneer er minimum 3 kampers ingeschreven (en aanwezig!) zijn’…? Niet getreurd, volgend jaar beter.

Tot slot willen we ook nog onze coaches Yves De Neve, Patrick Audenaerde, Avelino Fernandez en ondergetekende Franky Bruneel even vermelden voor het begeleiden van onze 28 ingeschreven deelnemers, wat eveneens een record was. Het geheel werd georganiseerd door het Provinciaal comité Oost-Vlaanderen in samenwerking met Karateclub Kusanku Berlare. Ook zij mogen terugblikken op een geslaagde editie met een 125-tal kampers waarvan 109  ingeschreven in kata en 85 in kumite. We kijken al uit naar volgend jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s