Een 7e plaats voor Yasnaïa op de Open of Arles

Arles, aan de poort van de Camargue in Zuid-Frankrijk, werd een belangrijke stad in het Romeinse Rijk toen Julius Caesar de kolonie schonk aan zijn veteranen van zijn legioenen. Overblijfselen daarvan zijn onder meer de thermen, het antiek theater en het amphitheater waar talrijke gladiatorengevechten plaats vonden.

Op amper een kilometer van die plaats en bijna tweeduizend jaar later werd er opnieuw gevochten. Nu was het een kumitetornooi, de ‘4th International Open of Arles’. Yasnaïa Bruneel kampte er op 12 december bij de junioren meisjes +59kg.

In een poule met 21 tegenstanders was zij in de eerste ronde vrijgesteld. De 1/8e finale moest ze vechten tegen een Frans meisje. Vanuit een verdedigende opstelling scoorde Yasnaïa tweemaal met een tegenaanval. Dit was voldoende om de wedstrijd te winnen met 2-1. Op naar de 1/4-finale waar ze verloor met 4-0 van een sterke Franse tegenstander die later tweede werd. De voorlaatste herkansing verloor ze nipt met 1-0 van een Nederlandse die onlangs eerste werd op de Belgian Open. Dit leverde haar een 7e plaats op in het eindklassement wat al bij al een goed resultaat is. Het was immers haar eerste buitenlandse wedstrijd sedert haar overgang naar de junioren.

En dit was dan ook een internationaal tornooi van een zeer hoog niveau met deelname van meerdere wereldkampioenen. Bijna 800 kampers uit nagenoeg alle Europese landen en ver daarbuiten, zoals o.a. Iran, Turkije, Egypte en Noord-Afrika streden er om een prijzenpot van € 12.000.

Yasnaïa was geselecteerd door de Vlaamse Karate Federatie multistijl samen met 11 andere atleten. Met twee scheidsrechters, twee coaches en verschillende familieleden werden zij vanuit Charleroi naar Nîmes overgevlogen. Er werden twee podiumplaatsen behaald; Quinten Van Asbroeck werd 2e en Brecht Evens werd 3e.

Ondertussen wordt Arles verder op de wereldkaart gezet met de prestigieuze tentoonstelling over de vondsten in de Rhône tijdens de voorbije twintig jaar. Pronkstuk is de buste van Julius Caesar die in 2007 werd opgevist. De expo, Caesar: de Rhône als herinnering, werd door de Franse pers omschreven als “één van de mooiste tentoonstellingen van de laatste dertig jaar”. Wil je er meer over weten, surf dan naar www.cesar-rhone.fr.

Door Franky Bruneel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s