Brons voor Kyra en Yasnaïa op BK

Op de Belgische kampioenschappen behaalde Kyra Bruneel bij de junioren meisjes brons in zowel kata als in kumite. Yasnaïa Bruneel won haar bronzen medaille in kata bij de senioren dames. Voor kata zijn dit de eerste podiumplaatsen dat zij behaalden op een BK.

In kata streden ze bij de junioren meisjes met zeven deelnemers om de prijzen. Kyra won haar eerste ronde met 4-1. De halve finale daarna verloor ze met nipte 3-2-cijfers. Ze werd wegens de gunstige loting onmiddellijk 3e zonder te herkansen. Dit is een bemoedigend resultaat om op de ingeslagen weg verder te gaan.

’s Namiddags was er kumite. Daar waren ze bij de junioren meisjes open met elf. In haar eerste ronde kwam ze uit tegen een Waals meisje. Drie vuist- en één traptechniek bracht de eindscore op 0-6 voor Kyra. Hetzelfde scenario in de kwartfinale met nog een vuisttechniek meer leverde een 7-0-winst op. De halve finale was echter andere koek. Na drie bijna gelijktijdig uitgevoerde technieken stond Kyra 3-0 achter. Een zuivere trap naar het hoofd bracht de stand op 3-3. Zo kwam de beslissing in de handen van de scheidsrechters te liggen. Zij oordeelden met 4 tegen 1 dat haar tegenstander beter was. In de daaropvolgende herkansing gaf haar tegenstander forfait wegens een ons onbekende reden en werd Kyra ook daar 3e zonder te kampen. Niettemin is het een ganse prestatie om in beide disciplines het podium te halen. Na eerst de ontgoocheling van het laatste verlies verwerkt te hebben, was ze dan uiteindelijk toch wel tevreden met het resultaat.

Bij Yasnaïa waren ze bij de senioren dames voor kata met twaalf deelnemers. Zij was de eerste ronde vrijgesteld. De kwartfinale verloor ze van een Waalse, misschien onterecht volgens sommigen, met twee vlagjes tegen drie. De twee daaropvolgende herkansingen won zij telkens met 3-2-cijfers. Zij was dan ook enorm blij dat de inspanningen op het gebied van kata nu toch hun vruchten beginnen af te werpen. En er is zeker nog een marge op verbetering, net als bij Kyra. 

In kumite kampte ze bij de senioren dames +61kg met acht. De drie Belgische elites, waaronder Yasnaïa, waren allen bij elkaar geloot. Het zou dus een harde strijd worden. De eerste ronde kwam zij uit tegen een Waalse elite die onlangs 7e werd op het WK in Parijs. De stand bleef lang op 0-0 staan, maar uiteindelijk moest zij de duimen leggen en verloor met 3-0. Haar tegenstander verloor op haar beurt van de vroegere wereldkampioen bij de jeugd in 2009 en 3e op het EK 2011 bij de senioren, dus had Yasnaïa ook geen herkansing. Met een betere loting had er meer ingezeten, maar dit is sowieso een bepalende factor in het geheel.

En alweer was het overwicht van onze Franstalige vrienden groot. Uiteindelijk werden er slechts 6 Vlamingen Belgisch kampioen (twee meisjes in kata, één dame in kumite en drie jongens/heren in kumite). De overige 28 waren Walen! De cijfers spreken voor zich…

De organisatie was in handen van de Belgische Karate Federatie in samenwerking met Voris Schoten. Op zaterdag kwamen de -16-jarigen aan de beurt, op zondag de +16-jarigen. Ongeveer 300 karateka’s namen deel aan deze nationale titelstrijd. In tegenstelling tot vorig jaar verliep deze editie zeer vlot en dit dankzij de inspanningen van de talloze vrijwilligers van karateclub Voris. Op naar volgend jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s