Kyra wordt Vlaams kampioen

Vorige zondag werd Kyra Bruneel kampioen in kumite op de Vlaamse kampioenschappen. Zij werd ook nog 3e in kata. Andere podiumplaatsen werden behaald door Szymon Dabrowski die 3e werd in kata en door Yasnaïa Bruneel die eveneens 3e werd maar dan in kumite.

Kyra kampte bij de kadetten meisjes open in een poule met 8. De eerste ronde moest ze hard knokken en heel wat aanvallen uitvoeren om uiteindelijk toch maar met het kleinste verschil te winnen. Het werd 0-1. In de halve finale ging het beter. Ze moest wel kampen tegen een trainingsmaatje én vriendin. In een sportief gevecht versloeg ze haar met 0-2. In de finale, die later op de dag doorging, ontmoette ze een moeilijke tegenstander. Toch kwam ze snel op voorsprong en tactisch vechten leverde haar de zuinige eindzege met 1-0. Zo werd ze voor niet minder dan de 4e maal Vlaams kampioen in kumite. In de voormiddag was zij ook al 3e geworden in kata. Daar kampten ze met 9. De eerste ronde was zij vrijgesteld. De kwartfinale won ze overtuigend met 0-3. De uitgevoerde kata was Heian Jondan. In de halve finale kwam ze uit tegen haar latere tegenstander in de finale in kumite. Met een nochtans technisch sterke uitvoering van Empi verloor ze nipt met 1-2. Opgepikt in de herkansingen liep ze de kata Gangaku. Het leverde haar 0-3-winst op én de bronzen medaille.

Brons was er in de voormiddag ook nog voor Szymon. Hij kwam uit bij de kadetten jongens in een poule met 13. De eerste ronde won hij nipt met 2 vlagjes tegen 1. In de kwartfinale kregen we het omgekeerde scenario. Daar verloor hij van de latere finalist met 2-1. Zijn herkansing echter won hij overtuigend met 3-0. Toch weer een mooie bekroning voor het harde trainen. In kumite, waar hij vocht in een poule met 14 bij de kadetten jongens min, ging hij fors van start. Hij won zijn eerste ronde met zomaar eventjes 8-0 door mooi uitgevoerde traptechnieken. In de kwartfinale lukte het heel wat minder en verloor hij met 0-3-cijfers. Hij had ook geen herkansing.   

’s Namiddags vocht Yasnaïa bij de senioren dames in een open categorie. Zij waren slechts met 6. In de eerste ronde was zij vrijgesteld. Haar eerste kamp was dus de kwartfinale. Daar was zij geloot tegen een trainingspartner die haar debuut maakte op wedstrijden. Voorzichtig vechten leverde haar toch een 6-0-winst op. In de halve finale was haar tegenstander een mede-elitekarateka met toch wel een aardig palmares. Ze verloor met 0-2. Door de gunstige loting werd zij zonder herkansing onmiddellijk 3e. Dit was meteen haar eerste podiumplaats bij de senioren. Bij het kata-onderdeel werd ze 5e. Daar zat ze in een poule met 10. Opnieuw vrijgesteld in de eerste ronde liep ze de kata Jion tegen een vriendin waar ze ook regelmatig mee traint. Yasnaïa verloor met 0-3. Opgevist in de herkansingen draaide ze de kata Bassai Dai waarmee ze haar 1e Dan behaalde en won nipt met 1-2. De tweede herkansing voor de derde plaats verloor ze echter opnieuw met 0-3-cijfers. Terecht, want ze maakte toch wat cruciale fouten in de kata Nijushiho.

Een 5e plaats was er ook voor Veli Kucukkaya. In kumite vocht hij bij de senioren heren min in een poule met 9. De eerste ronde verloor hij van een elite-karateka met verpletterende 9-1-cijfers. Zijn eerste herkansing daarentegen won hij met 4-3. De laatste herkansing werd een keihard gevecht met heel wat harde contacten door Veli. Het ging een tijdlang gelijk op, maar hij moest toch de duimen leggen en verloor met 4-9. Nog een 5e plaats was er voor Samet Bulduk in kata. Hij verloor onmiddellijk van de latere eindwinnaar. Zijn eerste herkansing won hij, maar daarna bleek zijn tegenstander toch een maatje te sterk en verloor hij de kamp om het brons bij de preminiemen jongens in twee poules met samen 21 deelnemers. Jammer, maar toch veelbelovend naar de toekomst toe. In kumite, bij de preminiemen jongens min waren ze met 15. Samet kon de score tot het eindsignaal op 0-0 houden, maar beslissing volgens het vlaggensysteem leverde hem een 0-5-verlies op. Hij mocht ook niet herkansen. Een derde 5e plaats was er voor Maksym Kalinshyk in kumite bij de preminiemen jongens plus. Daar vochten ze met 12 om de titel.  Hij verloor zijn eerste wedstrijd met 4-0 en ook zijn herkansing met 0-1. Hij was eveneens ingeschreven voor kata, maar daar verloor hij ook.

In kata hadden we nog de deelname van  Justine De Deurwaerder bij de preminiemen meisjes. Zonder succes, want zij verloor haar eerste wedstrijd en mocht ook niet herkansen.

Het was een mooie editie van de Vlaamse kampioenschappen dit jaar; puik georganiseerd door de Vlaamse Karate Federatie multistijl in samenwerking met Voris Schoten in de sporthal ‘Vordensteyn‘ in Schoten. Bijzonder was de huldiging van Rudy Holemans die zijn 6e Dan in ontvangst mocht nemen en bovenal van Fons Sely die zijn 8e Dan kreeg, maar daarover later meer.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s