Eénmaal goud, tweemaal zilver en éénmaal brons

Eénmaal goud, tweemaal zilver en éénmaal brons is de eindbalans van Kyra en Yasnaïa Bruneel op de Vlaamse kampioenschappen. Yasnaïa behaalde haar titel in kata en werd 3e in kumite. Kyra werd in beide disciplines vicekampioen.

Met 9 kampers nam Yasnaïa deel aan kata bij de senioren dames. De eerste ronde won ze met 1-2. In de halve finale won ze overtuigend met 3-0. De finale sloot ze af met 2-3-winstcijfers. Na twee titels in kumite bij de jeugd is dit haar eerste Vlaamse titel dat ze haalt in kata. Het harde werk van de voorbije jaren werpt eindelijk haar vruchten af.

In kumite ging het minder goed. Haar eerste ronde -tegen haar tegenstander uit de finale in kata- verloor ze met 0-3. Ze kwam nooit goed in haar wedstrijd. De vermoeidheid van de voorbije examenperiode eiste haar tol. Gelukkig mocht ze herkansen. Met het laatste beetje energie dat ze nog had, gooide ze alles in de strijd en won alsnog met 5-0. Zo werd ze toch nog 3e bij de senioren dames open in een poule met 6 deelnemers.

In kata haalde Kyra eveneens haar hoogste niveau ooit. Bij de junioren meisjes in een poule met 12 won zij achtereenvolgens haar eerste ronde met 0-3, haar kwartfinale met 3-0 en haar halve finale met 2-1. De finale verloor ze nipt met 3-2 met een kata die ze pas sinds enkele weken had ingestudeerd. Een mooie 2e plaats werd haar deel.

Maar in kumite was de eveneens behaalde 2e plaats een bittere pil om te slikken. Op papier was zij immers de gedoodverfde winnaar en had ze zicht op een 6e Vlaamse titel. Zij streden met 7 karateka’s bij de junioren meisjes -58kg. De eerste ronde won ze met 1-4. Winst kwam nooit in gevaar. De halve finale ging nog makkelijker. Haar tegenstander maakte haar debuut als kamper op een tornooi. Na anderhalve minuut werd de wedstrijd al afgesloten met 0-8-winst. In de finale kwam ze uit tegen een mede-elite. Al snel stond het scorebord op 0-2 in het voordeel van Kyra. Met een traptechniek kon haar tegenstander op voorsprong komen; het werd 3-2. Met vuisttechnieken van beide kanten kwam het op 4-4 te staan. Hard vechten bracht de stand op een tiental seconden voor het einde op 4-6. Een tactische fout bij het uitverdedigen zorgde ervoor dat ze door een traptechniek op twee seconden van het eindsignaal alsnog verloor met 7-6. De teleurstelling was groot om dit pijnlijk verlies. We zien het meer in sport dat de underdog het haalt van de topper. Op dat moment zijn ze dikwijls tot meer in staat dan anders; de motivatie om te winnen is immers enorm. Voor Kyra was dit de laatste Vlaamse titelstrijd bij de jeugd. Op acht deelnames in kumite werd ze vijfmaal Vlaams kampioen, tweemaal vicekampioen en éénmaal 3e. Al bij al geen slecht palmares. Volgend jaar bij de senioren wordt het opnieuw van nul af aan beginnen.

Dit kampioenschap werd georganiseerd door de Vlaamse Karate Federatie en voor de eerste maal in samenwerking met karateclub Fighting karate uit Hasselt en ging door op zondag 2 februari in Sporthal Alverberg in Hasselt. Er namen aan beide disciplines een 200-tal kampers deel. Het moet gezegd; het was een puike organisatie en alles verliep zeer vlot. Deze organisatie is voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s